Wednesday, May 09, 2012

Hozzávaló: zabpehely

oatmeal-oatflakes
A zabpehely iránt manapság igencsak megnövekedett az érdeklődés, az egészségünkre tett jótékony hatása miatt, ti. oldható rost tartalma csökkentheti a vér koleszterinszintjét (napi fogyasztás szintjén). Az élelmi rost mellett kiváló forrása még tiaminnak és vasnak.

A közönséges zab (Avena sativa) vad őse a közel-keleti Termékeny Félhold (Mezopotámia, Kánaán, Nílus-völgye) régióban növögetett, de a háziasított zab a bronzkori Európában jelent csak meg.

A kemény, nem ehető külső héj (pelyva) eltávolítása után a még korpa borította zabot kilapítják. Az így kapott zab teljes kiőrlésű, remek reggeli gabonapehely (müzli, granola fő összetevője).

A zabpehely komplex szénhidrátokban és vízben oldódó rostban gazdag, amely ösztönzi a lassú emésztést és stabilizálja a vér glükóz-szintjét. Bármilyen más gabonánál több oldható rostot tartalmaz, és a lassabb emésztésen túl a telítettség érzését is tovább megtartja.

Az angol nyelvű országokban gyakran főznek belőle zabkását (porridge), ami minden más kásánál több B-vitamint és kalóriát tartalmaz. Skóciában még ma is nagy becsben tartják a zabpelyhet, a nemzeti étrend része (haggis pl.). Forrás: Wiki

Én Dublinban ismerkedtem meg a zabpehellyel, ír kolléganőm készítette rendszeresen reggelente porridge-nak, vízzel együtt bevágta a mikróba (ami persze rendszerint kifutott) pár percre. A kíváncsiság nem is hagyott sokáig tétlenül, mert nem váratott sokat magára a magam-főzte-porridge, és rövid időn belül 'porridge lover' lettem.

Egy tál meleg Porridge, és máris szebben indul a nap (különösen, ha odakint szomorkás, esős, szürke, ami errefelé ugye gyakori). Testet, lelket átmelegít! Készítem vízzel, ilyenkor egy-két csipet sót is főzök bele (Gojis zabkása pl.), újabban kis kocka vajjal tálalom. Készítem tejjel is, ilyenkor bogyós gyümölccsel fogyasztom (Szedres-ribizlis zabkása), vagy valami sűrűbb lekvárral (feketeribizlivel pl.).

A reggeli müzli-mből sem hiányozhat a zabpehely.


Palacsintába (Írós-zabpelyhes palacsinta) és gofriba (Zabpelyhes gofri) is ajánlom a zabpelyhet.

A flapjack pl. kitűnő energiaforrás útközbenre: Fruit flapjack, Étcsokoládés flapjack, Áfonyás flapjack.



Egészséges torta-alapanyag: Rumos-mazsolás zabpehely, Mézes-szilvás zabtorta, vagy épp bite-sized falatokhoz kiváló: Mézes-almás zabpehely, Mazsolás kókuszgolyó.

5 comments:

Emi said...

Csupa jó, hasznos, egészséges infó:) Imádom a zabot!!! Bárhogy!

Unknown said...

Bizony sokoldalú a zabpehely az egyik kedvencem. Bármiben nagyon finom, de a kisfiam ha joghurtról van szó,: anya mindegy milyen csak ne tegyél bele zabtejet (zabpelyhet)!!!!

Tiffanylda said...

Fogyókúrásoknak ajánlod?:) Le kéne fogynom, keresem a diéta módját, hogy "ne haljak éhen", de nem hiszem, hogy ez belefér... Imádom a zabot, bárhogy!

Anazar said...

Emi, éljen, éljen a zabpehely!!

Vikvi, :-)))))

Tiffanylda, ha abból indulunk ki, hogy a telítettség érzését tobább megtarja, ergo, kevesebbszer korog a gyomrod kaja után, igen. A zabpelyhes dolgoktól garantáltan nem halsz éhen. Még desszertnek is belehér, ha nem teszel bele tojást, tejszínt, cukrot vagy épp zsíros tejet. Én ugyan sohasem fogyokúráztam, de mivel a zabpehely teljes kiőrlésű, a szervezet eljátszik vele, mire energiává alakítja, nem úgy mint a finomított dolgokkal, amik gyorsan átkonvertálódnak. Egy 'Slow Carb Diet'-be mindenképp belefér a zabpehely, jóval alacsonyabb glikémiás indexsze miatt lassabban emészthető, ott van benne a sok rost, laktató, tartalmas.

Tiffanylda said...

Akkor hát, éljen a zabpehely!:) Köszönöm a kimerítő választ!