Friday, January 14, 2011

Nizzai saláta

salade Nicoise saladSalátalevél, paradicsom, főtt újburgonya, párolt zöldbab, keményre főzött tojás, olajbogyó, konzerv tonhal és szardella (anchovy). A saláta 15-20 perc alatt tálalható. Amíg a krumpli és a tojás fő, a bab meg párolódik a többi hozzávalót készíthetjük elő. Olívaolajjal vagy mustáros-olajos öntettel és baguette-tel kínáljuk.

Cannes mellet, a francia riviérán (Azúr-part, Côte d’Azur), Marseille és Genova között félúton található Nizza (Nice) híres salátája. Salade niçoise vagy salada nissarda, ahogy nevezik, Nizza megye (történelmi régió) kulináris öröksége, a Mediterrán és Provence jelképe. Az élettel és élénk színekkel teli saláta az évszakokat követve változik, így nehéz meghatározni a pontos hozzávalókat, de a franciák abban egyetértenek, hogy főtt zöldségeket NEM tartalmaz, a főtt tojáson kívül csak nyers zöldségek szerepelnek benne. Egyesek szerint az igazi nizzai saláta a következő hozzávalókból áll: érett paradicsom, karikára vágott apró zöld paprika, újhagyma, rukkola (vagy vegyes salátalevelek), főtt tojás, konzerv tonhal (sós lében), szardella filé, Nizza-i fekete olíva, apró lila articsóka, lóbab (fava bean), zellerszív, uborka és friss bazsalikom (ez utóbbi opcionális). Tehát a főtt burgonya és a párolt zöldbab külföldi 'találmány'. Az utolsó pillanatban keverik össze és azonnal tálalják. Öntet: dijoni mustár, vörösborecet, olívaolaj, só, bors. Ropogós baguette-tel egy teljes, kész fogás.

2 comments:

BeckZsu said...

Nagyon tetszik, tökéletes! Szívesen ennék belőle akér most is :)

Anazar said...

Köszönöm. Ízlett nagyon nekünk is. Az ízek jól harmonizálnak.